کارگاه آموزشی سلامت روان و پیشگیری از اعتیاد در شرکت صنعت فولادشادگان برگزار شد
کارگاه آموزشی سلامت روان و پیشگیری از اعتیاد در شرکت صنعت فولادشادگان برگزار شد
داریوش مرادی: بجای برخوردهای قهری باید مهروزی و همدلی را جایگزین برخورد با کارکنان درگیر اعتیاد کرد.

به گزارش دیدگاه شهروند به نقل از روابط عمومی جمعیت پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر و پژوهش آسیب های اجتماعی استان خوزستان: به دنبال برنامه های دوره ای کارگاه آموزشی در شرکت ها، در ۱۹ دیماه ۱۴۰۳ به میزبانی شرکت فولاد شادگان برگزار شد.
در این کارگاه که با تمرکز بر بخش های عملیاتی و تولید در سطح استان خوزستان است ، از سال ۱۴۰۲ آغاز و همچنان ادامه دارد.
ای دوره با اهداف پیشگیری از اعتیاد و سو مصرف مواد مخدر در محیط های کاری و خانواده، ارتقاء سلامت روانی در محیط های کاری و شناسایی بیماران دچار اعتیاد در محیط های کاری با تست دوره ای مواد مخدر در محل کار بنا به تشخیص و در خواست مدیران عامل شرکت ها و مضرات فضای مجازی (در محیط های کاری و خانواده ) با استقبال بسیار خوبی مواجه شد.

در این کارگاه آموزشی ابتدا مهندس داریوش مرادی – رییس هیات مدیره شبکه ملی سازمانهای های مردم نهاد کشور در حوزه مواد مخدر در خصوص مضرات سو مصرف انواع مواد مخدر در محیط های صنعتی و غیر صنعتی توضیحاتی ارائه داد و گفت: محیط های کاری هم پناهگاه امنی برای مصرف مواد مخدر و نیز محیطی مناسب برای پیشگیری و مقابله با مواد مخدر است.

وی افزود: مدیران و سرپرستان شرکت ها باید به مسائل عاطفی و آرامش شغلی کارکنان توجه ویژه ای داشته باشد و از تبعیض ظالمانه که باعث استرس و اضطراب کارکنان در محیط کار می شود، بطور جدی خودداری کنند.

مرادی یاد آور شد: به جای برخورد های قهری که باعث تخریب روح و روان کارکنان می شود، مهر ورزی و همدلی و هفکری را حاکم کنیم. در غیر این صورت نگاه منفی و غیر مسئولانه مدیران عامل باعث می‌شود گرایش بعضی از کارکنان به اعتیاد به مواد مخدر افزایش پیدا کند ، که اثرات آن از قبیل غیبت ها طولانی از کار، عدم حضور به موقع و زود ترک کردن محل کار، فرار از کار و فشار کار بر روی دیگر نیرو های شاغل، مشکلات جانی،:  هزینه های سنگین مالی و درمان کارکنان دچار بیماری اعتیاد خواهد بود و در امر تولید و سلامت محیط کاری آسیب خواهد رساند.

وی در ادامه از سرپرستان و مدیران بخش های مختلف خواست برای کنترل و مقابله با آسیب های احتمالی بطور دوره ای هر شش ماه یکبار اقدام به تست اعتیاد در محل کار را آغاز کنند، و افراد بیمار را شناسائی و قبل از آسیب رسیدن به خط تولید و سلامت ، به مراکز بازپروری مورد تائید بهزیستی معرفی کنند و در ادامه درمان می باید جهت جلوگیری از عود بیماران دچار اعتیاد میباید خود و خانوادهایشان بمدت سه سال تحت پوشش مشاوران ورزید ترک اعتیاد باشند.
رییس کمیته پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر در محیط های کاری استان در ادامه گفت: اساسی ترین بخش ترک و پیشگیری از اعتیاد در بین کارکنان و خانواده ها تاسیس و راه اندازی مرکز خدمات مشاور می باشد، تا به موقع به یاری افراد در معرض خطر ناشی از آسیب های، اعتیاد به مواد مخدر بشتابند.

وی در ادامه تاکید کرد: در جهان امروز اعتیاد بعنوان یک بیماری اجتماعی و روحی و روانی که بخش اجتماعی آن ناشی از فشار های اجتماعی ناخواسته به افرادی میباشد که تاب آوری آنان در خصوص مشکلات بسیار ضعیف است و بخش روحی و روانی آن بعلت باورهای دروغ و غیر واقعی که توسط شخصی به شخص دیگر انتقال پیدا می کند. مهر ورزی و برخورد محبت آمیز از سوی مدیران و سرپرستان در محیط های کاری و توجه و رفع مشکلات کارکنان می‌توان در کاهش نرخ اعتیاد بسیار اثر گذار باشند ، هیچ مدیری حق ندارد به صرف اینکه کارکنانی که دچار بیماری اعتیاد هستند را از کار اخراج و یا حقوق آنان را قطع کند، بلکه باید مورد حمایت و درمان قرار گیرند.
وی در پایان اظهار داشت: کلیه شرکت هایی که کارکنان آنان بالای ۱۰۰ نفر است باید کمیته پیشگیری از اعتیاد داشته باشند و این کمیته ها نمی توانند بطور جزیره ای فعالیت کنند و الزاماً باید از دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و رئیس کمیته پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر در محیط های کاری استان خوزستان تبعیت و فعالیت کنند . اعضای کمیته ها باید حضور فعال داشته و برای سلامت محیط های کاری تلاش دوچندان داشته باشند. در پایان ازکلیه کارکنان خواست در صورت مشاهده همکاران خود به بیماری اعتیاد قبل از حاد شدن بیمار همکار خود فوری آن را به سرپرست و مدیر مربوطه معرفی نماید تا درمان آن با مشکل مواجه نشود.

در ادامه این دوره دکتر روشن بین – روان شناس و مدد کار اجتماعی و مدرس دانشگاه در خصوص استرس ، تاب آوری و اضطراب و سلامت روانی محیط های کاری و کانون خانواده گفت: استرس و اضطراب در محل کار مشکلات جبران ناپذیری را برای کارکنان ایجاد کرده و سلامت کاری آنان را به مخاطره می اندازد. بهترین راه مقابله با استرس و اضطراب در محیط های کاری این است که مدیران به مشکلات کارکنان خود توجه خاص داشته باشند و بطور واقعی در رفع مشکلات آنان کوشا باشند.
روشن بین گفت: اگر مدیران واحد های آموزش و منابع انسانی در آموزش مهارت های زندگی به خوبی هزینه کنند و از اساتید بر جسته در آموزش کارکنان خود استفاده کرده و امنیت شغلی و رفاهی کارکنان را تضمین نمایند، سلامت محیط های کاری شرکت ها قطعی خواهد بود. در این مسیر ایجاد نشاط و شادی در محیط های کاری و خانواده ها باید برنامه ریزی دقیق و به روز شود به شرط اینکه در برنامه ها و کارکنان مشارکت جدی داشته باشند و مدیران به نظرات آنان احترام بگذارند و کرامت انسانی را به خوبی به جا آورند.
وی خاطر نشان کرد: تا زمانی که نیروی کار از سلامت کامل روحی و روانی برخودار نباشد شرکت ها بازده کاری و سود دهی خوبی را هم نخواهد داشت.

همچنین در ادامه نماینده پلیس فتای استان خوزستان سرگرد ویسی به طور تخصصی در مورد مضرات و معایب استفاده از فضای مجازی گفت: در بعضی مواقع فضای مجازی خطرات جانی ، مالی و ناموسی را برای خانواده ها داشته است.
وی تصریح کرد: هنگامی که فرزندان وارد اینترنت و فضای مجازی می شوند والدین سعی کنند در کنار فرزندان خود باشند و آنان را به درستی راهنمایی کنند و توضیحات لازمه را گوشزد کنند . عدم کنترل فرزند توسط والدین می تواند آنان را بطور جدی دچار ناهنجاری اجتماعی کرده و به عنوان یک فرد هنجار شکن و بی مسئولیت تبدیل کند که نه تنها برای خود بلکه برای جامعه تهدید جدی خواهند بود.

در پایان جلسه به صورت پرسش و پاسخ به سوالات همکاران و حضار در جلسه پاسخ داده شد.

جمعیت پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر و پژوهش آسیبهای اجتماعی استان خوزستان بر خود وظیفه میداند از زحمات تمام پرسنل شرکت صنعت فولاد شادگان برای هماهنگی و برگزاری این کارگاه تشکر نماید.

شایان ذکر است جمعیت از زمان تاسیس که در سال ۸۱ بود تا کنون با تمام وجود به طور جهادی و فی سبیل الله در کاهش نرخ اعتیاد و سلامت روحی و روانی محیط های در کنار مدیران جهادی و بی ادعا بوده و خواهیم بود. به امید روزی که یک بیمار دچار اعتیاد در کشور نداشته باشیم.